28.11.2017

Warsztaty w Manufakturze Czekolady w Łodzi


Cześć!

Czy są tutaj czekoladoholicy? :) Mam dla Was coś fajnego - relację z warsztatów w Manufakturze Czekolady w Łodzi. To niezwykle aromatyczne miejsce miałam okazję poznać dzięki trzeciej edycji Spotkajmy się Łodzi. Podczas warsztatów stworzyłam własną tabliczkę czekolady oraz praliny. Było to dla mnie niezwykle słodkie, ale i pouczające przeżycie :) Dzisiaj chciałabym Wam opowiedzieć jak to wszystko wyglądało, bo działo się naprawdę wiele :)  Zapraszam na relację :)
Piotrkowska 217 to miejsce, które kojarzę przede wszystkim z niezobowiązujących spotkań ze znajomymi  :D Okazuje się, że w bramie znaleźć można jeszcze cudownie pachnącą Manufakturę Czekolady! Czekoladowy aromat było czuć już od samego progu. Przestępując ten próg poczułam się jak w raju, a moim oczom ukazały się niezwykle realistyczne czekoladowe narzędzia, które możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Wyglądają jak prawdziwe, prawda? :) 
Zanim czekolada przybierze kształt tabliczki przebywa naprawdę długą drogę. Wszystko zaczyna się setki kilometrów stąd na plantacjach kakaowców. Dawka wiedzy, którą przyjęłam na temat czekolady była ogromna! Sama nie zdawałam sobie nawet sprawy z tego jak wiele trzeba, by powstała zwykła tabliczka czekolady. Przecież obecnie można kupić ją bez problemu w każdym sklepie spożywczym... Dowiedziałam się na przykład, jaki smak ma ziarno kakaowca i jakie zwierzęta wykradają te ziarna.

Jak zrobić czekoladę?
Jednym z ważniejszych elementów procesu powstawania czekolady okazuje się jej temperowanie, czyli hartowanie płynnej czekolady na granitowym blacie. Wszystkie uczestniczki warsztatów poradziły sobie z tym zadaniem perfekcyjnie. Dzięki poprawnemu zahartowaniu czekolady tabliczki pięknie błyszczały, a podczas przełamywania wydawały charakterystyczny dźwięk. Zanim jednak miałyśmy okazję sprawdzić jak poradziłyśmy sobie z zadaniem, musiałyśmy udekorować nasze tabliczki. W Manufakturze Czekolady ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Wybór dodatków był ogromny - ja skusiłam się na wiórki kokosowe, suszoną wiśnię, malinę oraz orzechy laskowe. Po udekorowaniu czekolady musiały zostać przetransportowane do lodówki, gdzie nabierały swojego kształtu.

Później jedna z nas - Karolina - miała okazję przygotować masę na praliny. Wszystkie natomiast otrzymałyśmy już gotową masę, z której miałyśmy formować nasze pralinki. Okazało się, że to wcale nie jest takie proste! Masa czekoladowa bardzo szybko rozpuszcza się pod ciepłem dłoni, dlatego uformowanie zgrabnych kształtów nie było wcale takie łatwe. Nieco się ubrudziłyśmy, ale zabawa była przednia.

Podczas gdy nasze czekolady chłodziły się, dowiedziałyśmy się jak powstaje czekolada. Miałyśmy również możliwość spróbowania cudownej czekolady do picia. Na koniec nadszedł już tylko moment pakowania naszych pralinek oraz czekolad. Otrzymałyśmy także dyplomy Młodszych Czekoladników - będzie co wpisać do CV :)

Jeśli lubicie czekoladę, to zakochacie się w Manufakturze Czekolady. W warsztatach może uczestniczyć każdy, a voucher na warsztaty można kupić komuś na prezent (Święta zbliżają się wielkimi krokami!:). Jest to słodkie (ale też pouczające!) przeżycie. W Manufakturze Czekolady możecie również zaopatrzyć się w prawdziwe czekolady, pralinki czy całe zestawy prezentowe.

Wspaniałe zdjęcia upiększające moją relację to zasługa Jakuba Placzynskiego - zapraszam Was na jego FB

Dajcie znać jak Wam się podobają takie warsztaty :) Jakie czekolady lubicie? :) 

32 komentarze:

  1. Wow, ale piękne i smakowite warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham czekoladę, nigdy nie miałam okazji żeby robić ją od podstaw, także zazdroszczę świetnej przygody :) Pralinki wyszły piękne, zjadłabym takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wybrałabym się na takie warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te warsztaty! Sama chętnie stworzyłabym takie cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj sama bym poszła na takie warsztaty, uwielbiam czekoladę, a pralinki tak pięknie wyglądały mniammm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepadłabym tam.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetna sprawa! Ja jakoś nie zajmuje się mocno tworzeniem takich smakołyków, ale chętnie bym spróbowała 😁 bardzo mi się podoba 😍


    To racja 💖 może dlatego, że sweterki robi się raz do roku? Tak by się znudziły po pewnym czasie, a tak chętnie się je robi 💖

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazdroszcze warsztatow :P. Bedac w ciazy swoj dzien zawsze rozpoczytalam od czekolady, wiec ja wtedy uwielbialam. Teraz jesten w stanie sie ograniczyć, ale gdybym pracowała w takim miejscu, to bym codziennie jakies czekoladki smakowała i przynosiła do domu :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię czekolady :P ale warsztaty wyglądają na ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ smakowicie ;) Muszę wybrać się na gorącą czekoladę, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, kocham czekoladę i inne słodkości, warsztaty super

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie warsztaty musiały być świetne :) Nawet nie wiedziałam, że można wziąć w czymś takim udział.

    OdpowiedzUsuń
  14. takie warsztaty fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super sprawa! Nigdy nie byłam na tego typu warsztatach, ale bardzo bym chciał :D Najbardziej, to na jakieś florystyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale wspaniałe warsztaty! Sama chętnie wzięłabym udział w takich. Już na zdjęciach wszystko wygląda tak smakowicie, a co dopiero musiało być na żywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłyśmy zjeść wszystko co zostanie, więc było naprawdę słodko :)

      Usuń
  17. Zgłaszam się! Czekolada to coś bez czego nie wyobrażam sobie zycia! Takie warsztaty to swietna sprawa, mam nadzieję że będę miala kiedyś okazje wziąć w takich udział ❤

    OdpowiedzUsuń
  18. ooo... super chciałabym uczestniczyć w takim wydarzeniu robienia czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. O matko! To zdecydowanie coś dla mnie jestem uzależniona od czekolady :D :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale super to wygląda :) A ja nietypowo, bo średnio lubię czekoladę... Białą tylko, ale to taka mało czekoladowa czekolada xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć biała to nie czekolada, ale ja tam lubię każdą słodkość :D

      Usuń
  21. Ale świetna sprawa! Sama jestem fanką czekolady i chętnie zrobiłabym swoją tabliczkę <3
    HEDONISTICAT

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawi mnie jak się je czekoladowego gwoździa XD

    OdpowiedzUsuń
  23. Super! Niesamowicie smaczna ta Twoja relacja.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie byłam w żadnej manufakturze czekolady, ale za to ulicę Piotrkowską w Łodzi wspominam tak cudownie :) Byłam tam raz w życiu ze znajomymi na pokazie światła (czy jakoś tak) :D w październiku zeszłego roku i to był jeden z najlepszych wypadów w moim życiu!
    www.camesss.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotrkowska ma swój klimat, a Festiwal Światła to super wydarzenie, które przyciąga wiele osób z okolicy :)

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...